diumenge, 16 de gener del 2011

Primera Crònica

L'altre dia vam haver d'escriure la nostra primera crònica per l'assignatura de Redacció Periodística. El tema era força divertit així que us penjo la peça. Malgrat que sembli ficció, es tracta d'uns fets reals que van tenir lloc farà uns 15 anys. Spain is different...


El Tac-Tac de la màquina espanyola
Una broma de la Policia Nacional compromet el Ministeri d’Interior davant els EUA

Treballar a gust és important i una dosi d’humor sempre pot anar bé per encarrilar millor la jornada. O això devia pensar l’ex- Inspector de Guàrdia de la Policia Nacional al districte central de Madrid.
El passat Agost, en el marc d’una patrulla pel centre de la capital, dos agents detecten un vehicle amb indicis evidents de robatori. Finestres obertes, pont fet… aquells detalls que fan venir tots els mals presagis. La consulta rutinària al Servei Informàtic indica que el cotxe no figura com a robat, però decideixen deixar-ne constància a comissaria. Mentre comuniquen el fet a l’Inspector de Guàrdia, apareix una persona que fa bones les previsions i denuncia el robatori del vehicle. Els agents, en veure la cara de l’inspector, “un catxondo mental crònic” segons un d’ells, opten per quedar-se.

El denunciant, típic turista nord-americà de pèl-roig i camisa de flors, explica el seu problema a l’inspector i aquest, amb to alegre, el tranquil·litza: “No pateixi, ara mateix consulto la màquina de recuperar cotxes robats i en un minut resolem l’assumpte”. Acte seguit entra al seu despatx, agafa un aneguet d’aquests de corda i el deixa picotejar pel terra. Picoteja l’ànec i també la curiositat del turista, que no pot veure res. Només sent un Tac-Tac-Tac misteriós. L’inspector surt del despatx,  i comunica al turista on es troba el seu vehicle i quins desperfectes presenta. Aquest marxa amb un pam de nas.

Desgraciadament el turista no només era nord-americà, sinó que també era un alt càrrec d’una agència policial federal. Evidentment, va voler comentar la jugada al seu país. Deu ser divertit imaginar quina va ser la reacció del Ministre d’Interior quan va rebre una carta del departament d’estat dels EUA preguntant pel “funcionament de la màquina per recuperar cotxes robats”, així com el seu temps d’aplicació i les seves estadístiques.

La brometa li ha valgut a l’inspector un trasllat forçós a Canàries i  suspensió de feina i sou durant un mes. A un dels agents que patrullava van suspendre’l amb quatre dies i a l’altre, que ho ha explicat a aquest diari, vuit. Diu que no va poder evitar riure davant l’Inspector de l’Expedient Disciplinari. És important prendre’s la feina amb humor.